Cum încearcă un psihiatru să vindece orașele bolnave

Mindy Fullilove e cercetător în psihiatrie la Institutul Psihiatric New York și profesor de psihiatrie clinică…

Mindy Fullilove este cercetător în psihiatrie la Institutul Psihiatric New York și profesor de psihiatrie clinică și sănătate publică la Universitatea Columbia. Atunci când e întrebată cu ce se ocupă, răspunde că e psihiatru și studiază orașe.

De obicei, Mindy primește priviri nedumerite, pentru că psihiatria și orașele nu par să meargă împreună. Medicii tratează oameni, dar Mindy a înțeles că așa cum un dermatolog trebuie să trateze întreg organismul pentru a vindeca o erupție cutanată, și ea trebuie să vindece orașele segregate pe criterii etnice, religioase sau economice, pentru a-i putea vindeca pe locuitori.

Tot ce își dorea la începutul carierei era să se integreze în comunitatea medicală și credea că va reuși să facă asta prin cercetarea despre SIDA. Însă un ecologist, Rodrick Wallace, i-a arătat că epidemia de SIDA e legată de cartiere, iar apoi urbanistul francez Michel Cantal-Depart i-a explicat că, pentru a ajuta un cartier, trebuie să trateze întregul oraș. Cu ajutorul lui a reușit să facă analogii între anatomia umană și cea urbană: absența unui centru într-un oraș duce la blocarea arterelor sale, la fel cum atunci când e afectată inima, inevitabil e afectat și transportul sângelui în organism. 

Mindy mărturisește că pe când creștea în Orange, NJ, pe care tatăl ei îl numea „un orășel murdar și segregat fără vreun viitor”, era mai interesată de cărți decât de clădiri. A plecat din oraș când avea 16 ani, continuând tradiția începută de tatăl ei, care părăsise orașul natal când avea doar 13 ani. Dar amintirea bulevardului principal plin de viață și după-amiezile plăcute petrecute în biblioteca preferată i-au rămas vii în memorie. De aceea, în timpul crizei economice din 2008-2009, când nucleul orașelor americane – bulevardul principal -, a fost declarat mort, Fullilove s-a hotărât să înceapă un proiect despre aceste locuri. Coincidența neplăcută a făcut ca în același timp să sufere de hiperparatiroidism, o boală care o făcea să aibă senzația permanentă că e moartă, așa că s-a gândit că, din moment ce era moartă, putea să meargă să viziteze mai multe bulevarde principale și să fie moarte împreună.

Planul ei inițial era să vadă 100 de bulevarde principale în SUA și în restul lumii pentru a explora modul în care aceste puncte centrale ale orașului se corelează cu sănătatea publică și să le demonstreze pesimiștilor că aceste bulevarde supraviețuiesc în ciuda prognosticului sumbru. Și-a depășit ținta inițială, ajungând în 129 de orașe din SUA, Canada, Africa de Sud și Europa, documentând totul pe blogul ei.

Când s-a întors în Orange, orașul natal, a descoperit o autostradă proaspăt construită la doar două străzi de ceea ce obișnuia să fie un centru prosper, care lăsa o amprentă dramatică asupra orașului. „De o parte și de alta a ei, clădirile erau dărăpănate, unele pe punctul de a se prăbuși. Ca o inimă slăbită, golul acesta central nu poate susține vitalitatea de care Orange are nevoie pentru a fi orașul plan de viață de mâine”, povestește Mindy.

Inegalitatea a jucat și ea un rol important în cercetarea ei, Mindy venind dintr-o familie care punea preț pe dreptatea morală și socială. Părinții ei au reușit să o transfere, împotriva voinței ei și a segregării școlare din Orange, la o școală publică unde a fost „marginalizată și tachinată pentru că era o tocilară care provenea dintr-o familie mixtă rasial, într-un oraș de clasă muncitoare, împărțit pe considerente rasiale”. Ca urmare, în ultimii ani a studiat impactul pe termen lung al programelor de revitalizare urbană asupra sănătății și bunăstării populației, descoperind că multe au șters de pe fața pământului comunități întregi afro-americane. Diagnosticul pus de Fullilove acestor comunități a fost „șocul dezrădăcinării”, o reacție traumatică la stres legată de distrugerea ecosistemului emoțional.

Termenul inventat de ea a fost adoptat și de urbaniști sau psihologi comunitari. Nu e de mirare pentru un alchimist urban ca Mindy, care are o abordare multidsciplinară în cercetarea ei și face conexiuni între domenii care aparent nu au nimic în comun: medicină, arhitectură, antropologie, psihologie socială și storytelling. Ea încurajează profesioniști din diverse domenii să colaboreze pentru a descoperi leacul pentru orașele noastre, despre care spune că sunt mai bolnave ca niciodată.

Ca să-i vezi pe Mindy și pe ceilalți 10 speakeri internaționali de la The Power of Storytelling 2017, rezervă-ți loc cât mai curând.

S-ar putea să-ți mai placă:
Oameni. Cetățeni. Autorități. (Concurs de jurnalism)

Asociația Media DoR/Decât o Revistă lansează concursul de jurnalism Oameni. Cetățeni. Autorități în cadrul căruia…

Wendy MacNaughton: Nu presupune că știi deja povestea

Wendy MacNaughton, ilustratoare și jurnalist grafic, revine în toamnă la The Power of Storytelling (14-15 octombrie).…

Seminariile The Power of Storytelling – Vera Ion, 27 iunie

Pe 27 iunie organizăm un nou Seminar The Power of Storytelling, o discuție despre meșteșugul poveștilor cu regizoarea…

Concurs studențesc pentru The Power of Storytelling

Fundația Gentica oferă 5 bilete la ediția de anul acesta a conferinței The Power of Storytelling, unor studenți…

Tara Skurtu: Poezia, ca artă, poate vindeca

Când nu a intrat la facultatea de medicină, Tara Skurtu, poetă și traducătoare, a hotărât să-și urmeze pasiunea…

Seminariile The Power of Storytelling – Philip Ó Ceallaigh, 21 martie

Pe 21 martie organizăm al doilea Seminar The Power of Storytelling, o discuție despre meșteșugul poveștilor cu…

Brian Lindstrom: Mă gândesc la camera de filmat ca la un fel de pașaport

Regizorul Brian Lindstrom spune povești vizuale despre oameni și comunități marginale și va vorbi în toamnă la…

David Sedaris: Mă interesează comportamente umane fucked up

Am vorbit cu unul dintre cei mai cunoscuți scriitori americani de satiră despre familiile noastre dubioase, mamele…

Mona Nicoară at The Power of Storytelling 2013

This is a transcript of Mona Nicoară‘s keynote speech for The Power of Storytelling 2013, the yearly conference…

Cum să-ți faci propriul drum. Sfaturi pentru creativi de la un guru al designului

Pe 7 august, la Teatrul Național București, Debbie Millman va vorbi despre cum îți poți construi o carieră de…

Câștigători de Pulitzer și nominalizați la Oscar vin în 2017 la The Power of Storytelling

Jurnaliști care au câștigat premii Pulitzer pentru investigații despre tragedii umane, medici care vindecă orașe…

Ce a învățat o fotojurnalistă lucrând din America de Sud până în Turcia

Elie Gardner, unul dintre speakerii conferinței The Power of Storytelling în 2017, și-a început cariera ca editor…

Cătălin Tolontan: Există o doză de poveste în orice întâmplare, oricât de geometrică ar fi

Cătălin Tolontan este unul din cei mai cunoscuți și premiați jurnaliști români de investigație și de sport, redactor-șef…

Caroline Paul despre cum să trăiești și să scrii curajos

Caroline Paul, scriitoare și fost pompier, va vorbi în toamnă la The Power of Storytelling (14-15 octombrie).…

Cheryl Strayed: Scrisul e risc și revelație

Cheryl, a cărei autobiografie, Wild, a fost #1 în New York Times Bestseller List, va vorbi în toamnă la The Power…